Wim’s Blog 3 – Weekendje op de hei

Wim’s Blog 3 – Weekendje op de hei

Ja, we waren met de hele nieuwe gemeenteraad een weekendje op de hei, zo heet dat, toch? Het was alleen geen weekend, maar gewoon donderdag en vrijdag en hei heb ik niet gezien. Wel bos, en dan is de hei waarschijnlijk niet ver uit de buurt.

Twee dagen om als nieuwe gemeenteraad met elkaar kennis te maken. Aangezien 12 van de 17 raadsleden ook al in de vorige raad zaten viel dat nieuwe ook wel weer mee. Maar evengoed leuk en mede daardoor ook nuttig. Daarnaast presentaties over de gemeentelijke organisatie, ook altijd goed als opfrisser. En een praatje van drie kwartier door Jacques Wallage, ex-burgemeester, ex-staatssecretaris, ex-kamerlid en nog zo wat ex. Zeker interessant. Wat wel opvalt bij heel veel ex-politici is dat ze opeens zo goed weten hoe alles moet, wat ze blijkbaar nog niet wisten toen ze nog geen ex- waren, en nog wel de macht hadden om dingen te veranderen. Een opvallend fenomeen.

Terug in Harlingen kregen we aansluitend aan de busreis de persconferentie van Hein Kuiken die in het kort uiteenzette wat zijn conclusies waren na een week gesprekken met de fractievoorzitters in de nieuwe raad. Zijn hele rapportage hadden we “op de hei” al gemaild gekregen dus we wisten dat er uit was gekomen wat iedereen al verwacht had: het voorstel om een coalitie te gaan vormen van PvdA, CDA en VVD. Hein verwoordde keurig dat nogal wat fracties te kennen hadden gegeven dat er een eind moest komen aan “dichtgetimmerde” coalitieakkoorden. En dat hij ook ruimte wilde laten om het komende akkoord anders dan anders in te vullen. We zijn benieuwd en wachten af. Wij vinden al heel lang dichtgetimmerde coalitieakkoorden een slechte zaak voor de gemeente. Een van de alternatieven die wij naar voren hebben gebracht is een zakencollege. Dit bestaat uit wethouders die bewezen hebben bekwame bestuurders te zijn en die, kort samengevat, voor ieder voorstel weer hun best moeten doen om een meerderheid in de raad te krijgen. Dat houdt een college scherp en leidt volgens ons tot betere voorstellen dan een coalitieakkoord. Maar goed, wij hadden bovengenoemde coalitie ook al van verre zien aankomen.

De enige die blijkbaar echt teleurgesteld was, was Stephanie Geurtz, het nieuwe raadslid/fractievoorzitter van GroenLinks. Die had serieus gedacht dat er een college “over links” zou kunnen worden geformeerd. Tijdens de avondborrel “op de hei” had ik haar al gezegd dat dat een erg naieve gedachte was. Zelf ben ik wat realistischer (of, zo u wilt, cynischer), maar van mij mag ze. Een nieuwe lente, een nieuw geluid, dichtte Gorter meer dan een eeuw geleden al.

Zaterdag alweer een uitje, man het lijkt wel feest zo’n raadslidmaatschap. 7 April begon zoals bekend het vaarseizoen. Open “huis” op de schepen, markt op de Zuiderhaven en toespraakjes in Anna Casparii. Het belangrijkste daarvan vond ik dat er nadrukkelijk gewag van werd gemaakt dat er i.t.t. vier jaar geleden rond de Tall Ships Races nu sprake is van goede samenwerking en afstemming tussen de bruine vloot, de sailorganisatie en de gemeente. Zoals het hoort, in het belang van Harlingen.

Daarna met de tweemastklipper Vliegende Draeck twee uurtjes het Wad op. Tussen alle opvarenden viel het op dat Paul Schoute (beoogd wethouder voor de VVD), Hendrik Sijtsma (CDA-fractievoorzitter) en Edwin Helvrich (idem van de PvdA) bijna niet bij mekaar waren weg te slaan. Met als geinteresseerde buitenstaander Ton van der Plas (duo-commissielid van de WAD’N PARTIJ Harlingen). Af en toe schoven burgemeester Roel Sluiter en wethouder Harry Boon ook aan bij de gesprekken. Zelf was ik vooral aan het fotograferen. Ja, we moeten bij de volgende verkiezingen immers ook weer een leuk plaatje hebben om een ansichtkaart van te maken. En mijn tijd om wat te zeggen komt nog wel, dat hoeft niet tijdens zo’n mooie boottocht op ’t WAD. Nog vier jaar voor de boeg.

Wim Wildeboer,
raadslid WAD’N PARTIJ Harlingen

Reageren is niet mogelijk.